ZONTERAPI

Zonterapi är en mjuk, behaglig men ändå kraftfull metod som inte gör ont.

Genom att trycka och massera på fötternas olika zoner stimuleras energin i kroppen och en naturlig självläkningsprocess sätts igång.

Man kan säga att man letar efter ledtrådar till vad som orsakar problem, det kan visa sig till exempel som förhårdnader, rodnad, områden med blå ton, vårtor och andra fenomen och tillsammans med klientens upplevelser som kan vara pirrningar, värmekänsla, smärta eller rysningar kan man "läsa av fötterna" för att ge bästa behandling.


Som zonterapeut ställer jag aldrig någon diagnos utan arbetar med att finna obalansen och hjälpa kroppen att hitta det rätta energiflödet.


En behandling:

~ lugnar, lindrar och     läker

~ ger avspänning och återhämtning

~ mjukar upp muskler och leder

~ stärker immunförsvaret

~ harmoniserar cirkulationen

~ ger ny energi


   Vanligt är att man kommer för:

~ trötthet utan orsak

~ återkommande huvudvärk

~ kvinnorelaterade problem

~ smärta

~ eller helt enkelt för att få en stund     för sig själv!


Vill man behandla en specifik åkomma brukar man börja tre besök för att se effekten av behandlingen. Vill man därefter fortsätta kan man glesa ut besöken, det är en individuell bedömning.


Zonterapi ger inte biverkningar men det kan uppstå förstförsämringar. Det sker när kroppens utrensnings-system kommer igång, gamla åkommer kommer upp på ytan för att läkas ut och kan kan visa sig i form av illamående, förkylnings-symtom, huvudvärk eller andra tecken som liknar de problem man haft innan.

Zonterapi / Reflexologi

Zonterapi RLD

Zonterapi har visat sig vara en effektiv behandlingsmetod för att minska svullnader och ödem.
Med en väl utarbetad teknik där man arbetar specifikt med lymfsystemet kan man reducera lymfvätska i kroppen.

Forskning har gjorts i England som visar på goda resultat som ökar livskvalitén hos den drabbade.

Tekniken har jag lärt mig hos Sally Kay, grundaren av RLD (Reflexology Lymph Drainage) som med stort engagemang sprider sin kunskap runt om i världen, och nu även i Sverige!

Med RLD kan man även behandla många andra besvär som t ex fibromyalgi, huvudvärk, migrän, bihåleproblem, spända muskler

och olika smärtproblem.

                                    Läs mer...

En gammal behandlingsform

Zonterapi är en urgammal behandlingsmetod. Det finns dokumenterat att den använts i Egypten och Kina ca 2400 år f.kr och någon form av zonterapi har sedan länge använts i andra delar av världen som Indien, Kenya och antikens Grekland.

Läkaren William Fitzgerald (f 1872 i USA) anses vara den moderna zonterapins grundare. Han kartlade reflexmeka-nismerna i kroppen och utvecklade efterhand reflexzonterapi.

Eunice Ingham (f 1889 USA) betraktas som zonterapins moder. Som sjuk-gymnast märkte hon att fötterna var den mest verksamma kroppsdelen för behandling, av nyfikenhet började hon utforska området vilket ledde till en zon-karta över fötterna som motsvarade hela kroppen

 REIKI

Reiki är en japansk teknik som hjälper kroppens egna läkningsförmåga.

Ordet rei betyder ungefär universell, ki är detsamma som qi på kinesiska, prana på sanskrit och betyder livsenergi.


Personen som får behandling ligger bekvämt på en massagebänk medan utföraren placerar sina händer i olika positioner på eller strax ovanför kroppen, en varm och lugnande energi flödar då från händerna till klienten vilket främjar avspänning och aktiverar kroppens egna självläkningssystem.

Reiki ersätter inte medicinsk behandling.


Reiki är godkänd som stresshantering hos Skatteverket vilket innebär att de som har "Friskvårspeng" kan använda den till reikibehandlingar..


Det finns flera milijoner reikiutövare runtom i världen, i bl a Norge, England, Spanien och USA använder man Reiki som komplement inom sjukvården.

                                    Läs mer...

Reiki - för avspänning och stressreducering

Sjukdom, smärta och ohälsa beror ofta på

stagnationer och blockeringar, därför är både zonterapi och reiki ett utmärkt sätt att hjälpa kroppen att återskapa balans och inre harmoni.

"Man är inte sjuk för att man har en sjukdom,

man får en sjukdom för att man är sjuk"

                     Gammal kinesisk visdom

TCM

Traditionell Kinesisk Medicin


Jag inspireras av det tankesätt som använts i Kina i tusentals år,

de Fem elementen, Yin & Yang, och Qi.

När man arbetar med Zonterapi kan man med fördel använda sig av meridianernas akupunktur- punkter. De som är belägna på fötter och ben upp till knäområdet har många funktioner och kan masseras eller för kraftigare effekt kan nålar användas.

Denna metod kallas Avancerad Öst- Väst Reflexologi


Zonterapi på Ayurvediskt vis


Den indiska läkekonsten kallas för Ayurveda och betyder "kunskap om livet". Man menar att kroppen påverkar själen och tvärtom..

I ayurvedisk zonterapi använder jag olja och arbetar med masserande rörelser för att stimulera och balansera livsenergin eller Prana som det heter i den indiska läkekonsten.

I foten finns de tre doshorna Vata, Pitta och Kapha representerade, målet är att i möjligaste mån skapa balans mellan dessa. Man arbetar också med Marma-punkterna, knutpunkter där det samlas energi.

De som behandlas med Ayurvedisk Zonterapi tycker att den är behaglig, både lugnande och uppiggande!

Våra fantastiska fötter!

Dessa förhållandevis små kroppsdelar som bär oss genom livet, tänk om fötter
kunde tala…

Visste du att människokroppens skelett består av 206 ben, av dessa finns en fjärdedel i fötterna närmare bestämt 26 ben i vardera fot som med hjälp av muskler, leder, ligament och senor är konstruerade på ett minutiöst sätt för bästa bärkraft och rörelseförmåga. Det är inte för intet att Leonardo da Vinci kallade fötterna för ett ”ingenjörskonstens mästerverk”.

Fötternas status i historien har varierat, i de gamla tiderna var en fotkyss tecken på vördnad och hyllning, i Kina snördes flickornas fötter för att vara så små som möjligt, ju mindre fötter desto högre värde på äktenskapsmarknaden. I Europa var det den stora foten som hade högre status, de användes under långa tider som måttenhet där Kungsfoten i Paris med sina 32 cm var den längsta.

Någon har räknat ut att vi under vår livstid (genomsnittlig 70 år) går ca 11 265 mil, vilket motsvarar 2,5 varv runt jorden. Tänk alla steg vi tagit, allt vi sett, upplevt och gått igenom, tänk om fötterna kunde berätta

Ja fötter är fantastiska så gör något extra för dem idag, det kanske är dags att fräscha upp vinterskorna med nya innersulor, gå igenom strumpförrådet, ta ett skönt fotbad eller mitt bästa tips; boka en zonterapibehandling!


En bra fothälsa ger ett friskare liv, ta hand om dina fötter så tar de hand om dig!